Over de Raatskelder

Historie

Ons café bestaat sinds 18 januari 1964. Daarvoor bestond het pand natuurlijk ook al. De vroegste datum die wij hebben kunnen vinden is 1823 toen het pand gebruikt werd als woonhuis.   

De uit 1888 daterende halsgevel, waarvan het zadeldak loodrecht op de gevel ligt, bleef wat de bovenbouw betreft ongewijzigd gehandhaafd. De gevel is gepleisterd en in een lichte tint gesausd. Oorspronkelijk (tot plm.1910) was in de onderbouw de ingang op dezelfde plaats, doch links daarvan waren twee raamkozijnen, zogenaamde T-vensters. Het pand was voor 1888 voorzien van een trapgevel en had een andere vormgeving.

In 1838 werd er een koffiehuis gevestigd genaamd koffiehuis Belle Vue. Jaren later werd dit omgedoopt in café Bellevue, later werd het café de Nijs. Totdat Harry en Stientje Raats in 1964 café-restaurant De Raatskelder begonnen. Na verloop van een korte periode heropende ze ook de zaal voor jongelui die daar graag kwamen dansen op levende muziek van bv. The Instingators. Ook werd er gerepeteerd in de bovenzaal en er is zelfs een bekende artiest begonnen. Jack Jersey zong zijn zelf geschreven liedjes voor en werd toen ontdekt door Annie de Reuver. De kinderen ( Marlies, Frans en Wilma) worden groter en krijgen verkering en alles helpt mee in het café. Ook de vrijers staan op zijn tijd achter de bar. Zelfs nadat ze getrouwd zijn komen ze pa en ma helpen. Er worden heel wat leuke momenten beleefd en stientje heeft dikwijls geroepen; " t is nie te filmen" en "daar kan ik wel een boek over schrijven".

In 1981, op 23 September was het de beurt aan Frans en Leny, ze namen de zaak over van pa en ma. Frans en Leny hebben twee kinderen, Dennis en Nancy. en terwijl Dennis netjes naar zijn moeder luistert en achter blijft, omdat Leny de kinderen niet altijd in de zaak wilt hebben, staat Nancy al op zeer jonge leeftijd pilsjes te tappen. Frans en Leny willen de Raatskelder, die inmiddels Café

Restaurant de Raatskelder heet op dezelfde wijze voortzetten als Harry en Stientje dat hebben gedaan. Maar het zijn jongelui hé, dat word dus verbouwen, en nog eens verbouwen. De eerste grote ingrijpende verbouwing was de bovenzaal want ondanks dat Harry en Stientje het al mogelijk hadden gemaakt dat er feesten konden worden gegeven, moesten Frans en Leny toch zo nodig verbouwen. Het plafond was verlaagd maar Frans wilde de spanten en balken weer laten zien, en dus werd alles gesloopt, helaas was er geluidsoverlast en moesten er alsnog platen tegen het plafond. De zaal was toen weer voor even klaar! Hierna werd de bar beneden aangepakt, de keuken en werd er ook nog een nieuw woonhuis achter de zaak gebouwd. Na 10 jaar werd het woonhuis bij de zaak getrokken en werd er een achter ingang gecreëerd, dit was een uitkomst voor gasten die een feestje in de bovenzaal vieren.

Op 18 Januari 2011 werd door Frans en Leny het stokje door gegeven aan hun zoon Dennis.